
Una greu fractura de civilització: La violència contra les dones
«Qui encoratja el discurs negacionista està fomentant directament que la violència de gènere no surti a la llum»
Isidre Marías, 2 de juliol de 2021
Publicat: el 26/juny
Cap a mitjans de juny, quan encara no hem tingut resposta a cap de les nostres demandes, ni des del CatSalut ni des de Mútua de Terrassa, s'escampa la notícia: aquest estiu es tancarà el CAP de Valldoreix i el consultori de les Planes.
Montse Moral
31 maig 2021
Ho fan perquè és la seva prioritat. Perquè és la seva vocació de servei. Per què són sanitaris.
Ho fan com poden, amb esforç personal, amb manca de coordinació i de
suport per part de l'administració, però amb el reconeixement de la
població.
Publicat: el 1/maig
Sant Cugat necessita un òrgan de participació ciutadana en sanitat real i efectiu. Tot i que portem molt temps reclamant-lo, la pandèmia ha fet més visibles les mancances i dificultats d'una atenció sanitària quan hi ha dèficit de recursos i s'exerceix la pressió assistencial sobre el conjunt de professionals. Ara més que mai es fa necessari garantir el dret a la informació, a la transparència i a la participació en la presa de decisions per a la definició de les polítiques públiques en salut.
Roser Casamitjana Abella
20 abril 2021
Ja fa més d’un any que convivim amb la Covid19, i durant aquest temps s’ha vist alterada la salut de moltes persones encara que no hagin patit la malaltia. I és que tenir salut va molt més enllà de no estar malalts, fet que s’ha posat al descobert amb la pandèmia d’una forma molt cridanera.
Publicat: el 3/abril
Dimecres 24 de març van saltar totes les alarmes. Les xarxes bullien, als Centres d'Atenció Primària de Salut (CAP) les metgesses i les infermeres es veien desbordades per les consultes derivades de les últimes actuacions fetes, sense avís previ, des del CATSALUT. No van intervenir els professionals de referència de la ciutadania, ni l'acció es va generar als CAP. Són dues actuacions complementàries que la conselleria fa d'esquenes a l'atenció primària i a unes ubicacions que no tenen res a veure amb aquesta. És la constatació de que han decidit externalitzar el gruix de la vacunació contra la Covid 19. Un cop més, l'externalització front l'enfortiment de les estructures pròpies de l'assistència sanitària pública.
María Cruz Molina Garuz
25 abril 2021
La MBSC es va constituir com a plataforma que reivindica l’atenció sanitària pública, universal i de qualitat. Paraules majors si tenim en compte el deteriorament que s’ha anat produint anys enrere, ja abans de la pandèmia. Aquesta no ha fet res més que convertir en més visibles les mancances que ja existien, conduint a que el personal sanitari i no sanitari dels serveis de salut hagin patit una de les seves majors crisis, per la sobresaturació, les dificultats en la pressa de decisions, la por, la inseguretat, la incertesa i el conseqüent impacte per a la salut física, mental i emocional.
La pregunta no es refereix pas a les "mans" físiques del personal sanitari, auxiliars, d'infermeria, metges, metgesses i a totes aquelles que es deixen la pell cada dia per aconseguir que la resta tinguem una salut millor. No, ens referim al garbuix d'entitats privades, público-privades, fundacions, consorcis i altres empreses que estan contractades pel Servei Català de Salut per prestar els serveis sanitaris que, en teoria, ell no pot prestar i que estan englobades en el SISCAT (Sistema Integral d'Utilització Pública a Catalunya).